Când îți dorești un plus de productivitate, indiferent dacă acest lucru înseamnă 200 sau 1200 de piese pe schimb, trebuie să ai în vedere 4 factori: utilajul (utilajele), deservirea lor, oamenii și interconectarea. Ordinea este aleatorie, fiecare element fiind la fel de important. Nu poți însă ignora niciunul dintre ele pentru că altfel creșterea ta va fi nesustenabilă și în scurt timp vei descoperi că lucrurile nu merg așa cum ți-ai fi dorit. Să le luăm pe rând!
Utilajele
Trebuie să identifici nivelul la care vrei să ajungi, productivitatea dorită, și să cauți utilajul care poate face acest lucru. Dacă ești producător de bucătării din PAL, o creștere a productivității înseamnă, de exemplu, un număr mai mare de panouri ce trebuie căntuite. Dacă pornim de la o bucătărie standard, adică 3 m liniari și aproximativ 70 de elemente, o mașină de căntuit Jade 200 îți va livra 7 bucătării/schimb, cu un Akron depășești pragul de 10 bucătării/schimb iar cu un Stream poți ajunge la mai bine de 15 bucătării/schimb.
Dacă nu vei ține cont de nivelul unde vrei să ajungi vei ajunge să descoperi, fie că este prea puțin pentru ceea ce-ți doreai, fie că ai blocat bani într-o mașină mult peste ceea ce ai nevoie. Și nu trebuie să te gândești că, probabil, în anii ce vor veni vei ajunge la următorul nivel. Între timp este foarte probabil să apară alte tehnologii, utilajele să fie dotate cu facilități noi sau să-ți dorești altceva. Viteza cu care apar astăzi noutățile în industrie nu justifică cumpărarea unui utilaj care să-ți fie bun peste câțiva ani. Este bine să te concentrezi pentru a avea maximum de tehnologie pentru ceea ce îți dorești acum și în viitorul apropiat.
Deservirea utilajelor
Nu, nu este vorba doar de oameni. Deservirea utilajelor nu înseamnă doar apăsarea pe butoane sau alegerea funcției dorite de pe touch-screen. Înseamnă alimentarea lor și eliberarea de piesele care au fost finalizare sau întoarcerea pieselor, atunci când este cazul. Degeaba ai o mașină performantă dacă nu va putea fi alimentată pentru a lucra la capacitate sau se va bloca cu produsele finalizate. Dacă vrei să beneficiezi de întreaga capacitate a utilajului, chiar și atunci când sunt probleme cu mâna de lucru, trebuie să te gândești la automatizare, parțială sau totală.
Poți să începi cu automatizări punctuale, cum ar fi un întorcător pentru mașina de cant sau o manipulare automată pentru CNC-ul de găurire, cum este cea de la Vitap:
Soluțiile de robotizare și automatizare avansată au un impact important asupra producției. Ele garantează calitatea, creșterea productivității și a competitivității, reducerea riscului de eroare umană, optimizarea și simplificarea procesului tehnologic. Este o investiție cu recuperare rapidă, cu condiția ca achiziția să fie făcută în urma unei analize a procesului de producție și a obiectivelor urmărite.
Oamenii
Indiferent de cât de avansate și robotizate sunt soluțiile găsite, oamenii sunt și vor fi întotdeauna foarte importanți. Pentru că ei sunt cei care acționează aparatele și de cum știu să fac acest lucru depinde atât calitatea produselor și ajungerea la parametri optimi, cât și timpul de viață al utilajului. De aceea competențele oamenilor nu trebuie neglijate.
Așa că, din planul inițial pentru creșterea productivității nu trebuie să lipsească pregătirea angajaților. Odată cu achiziționarea de utilaje performante trebuie să înceapă și trecerea personalului la un nivel superior de informare. Suntem pregătiți pentru a face training-uri de specialitate, atât la achiziționarea utilajului, cât și atunci când ne soliciți acest lucru. Multele ore de training acumulate de echipa de Service sunt o mărturie în acest sens.
Conectarea și interconectarea
Adică ai nevoie de aplicatții și programe care să te conecteze cu utilajul sau să conecteze utilajele între ele. Cu ele vei reuși să optimizezi consumul, să scurtezi timpul de lucru și astfel să ajungi la productivitatea dorită. De exemplu, prin conectarea proiectării cu producția puteți obține continuitate pe flux: utilajul de debitat în pachet Selco SK4 de la Biesse este dotat cu un software special care permite crearea de etichete personalizate și imprimarea lor în timp real; etichetele conțin un cod de bare care poate fi citit de mașina de cant și de cea de găurire, tot prin intermediul unui software. Obții, astfel, o reducere a timpului total de producție.
Dacă te gândești să ajungi a un alt nivel de productivitate, vino să vorbim! Suntem pregătiți să iți oferim cele mai bune soluții, analizând profilul producției și condițiile din fabrică. Vei fi surprins unde poți ajunge alegând soluțiile potrivite.