20/04/2023

Jurnal din producție: Inizio Furniture

În 2021, Inizio Furniture a intrat pe piața producătorilor de mobilier cu determinare, pasiune și o abordare nouă în proiectele de mobilier personalizat. A lucrat de la început cu echipamente de vârf și în mai puțin de doi ani a investit 200.000 eur în utilaje de prelucrare a lemnului de la Biesse, a triplat numărul membrilor echipei, a deschis două showroom-uri și a câștigat pitch-uri la proiecte comerciale internaționale.

Deian Giulvezan, general manager, împărtășește fără rezerve strategia prin care s-au dezvoltat vertiginos, provocările întâlnite și abordări constructive.

Cum ați început? Și câteva cuvinte despre drumul parcurs.

Pe un ton de glumă, aș putea spune ”din greșeală”. Am primit o propunere de colaborare din partea unui designer de interior: noi să ne ocupăm de partea de producție, el de partea de concept.

Eu eram într-un moment în care căutam un domeniu nou în care să construiesc și m-a încântat ideea. Așa am pornit în 2021 cu o investiție de 50.000 eur în utilaje performante, și o echipă de 5 oameni.

Înțelegerea inițială de parteneriat a căzut, așa că am ajuns să mă ocup și de partea asta, să găsesc designeri cu care să colaborăm.

În mai puțin de doi ani, am ajuns să avem o echipă de 15 oameni – designeri, proiectanți de mobilier, operatori, montatori. Și echipamente de vârf printr-o investiție de 200.000 eur, dintre care un circular de tăiat în pachet Selco SK 4 și mașina de aplicat cant Jade 240, de la Biesse.

Ce servicii oferiți?

Oferim servicii complete pentru proiecte de amenajări interioare: design de proiect, producție, montaj și un portofoliu vast de produse și accesorii (de la pardosea la lustre).

Am construit gama de servicii pornind de la nevoia clientului de confort și acces la calitate, cu cât mai puțin timp consumat și efort. Practic, putem amenaja de la A la Z orice spațiu, rezidențial sau comercial.

Ce provocări ați întâlnit pe parcurs?

Înainte de Inizio, am făcut producție în alt domeniu. Deși industria mobilei era nouă pentru mine, m-am bazat pe experiența în producție și practica antrepenoriatului.

Cea mai mare provocare la început a fost să găsim oameni. Îl cunoșteam doar pe șeful de producție, care avea colaboratori. Apoi am adus în echipă designeri, proiectanți, montatori.

În ce privește clienții, strategia noastră de dezvoltare a dat roade destul de repede: să consolidăm relația cu designeri externi și să colaborăm și la proiecte comerciale.

Care sunt motivele pentru care ați decis să achiziționați de la bun început utilaje de la Biesse?

Din experiența în producție am învățat să investesc în cele mai bune utilaje. Cu cele ieftine nu ai productivitate, fiabilitate.

Un aspect foarte important pentru care am ales utilajele Biesse prin Accesoria este service-ul.

Înainte, am avut experiențe cu service slab, care avea o singură filială la București și intervenea greu. Așteptam 3 – 4 săptămâni să constate, apoi încă 1 – 2 săptămâni să remedieze problema. Îmi oprea producția pe perioade lungi, mă ținea în loc.

Un service bun îți asigură continuitate. Iar dl Bănescu este ce trebuie și ca profesionist, și ca relație. Când a venit, nu ne cunoșteam deloc, nu mai avusesem contact. Acum am o relație foarte bună cu el. Și cunosc multe despre utilaje.

Cum s-au schimbat ritmul și productivitatea după ce ați început să utilizați echipamentele Biesse?

Cel mai mare impact l-a avut Selco SK 4, circularul de debitare în pachet. Știam că o să crească productivitatea, dar nu am anticipat chiar așa productivitate. În două săptămâni a tăiat tot.

Ne-am recalibrat, am reușit să acceptăm mai multe comenzi și am redus termenul de producție de la 60 de zile la 35 de zile.

Ne puteți vorbi despre un proiect definitoriu pentru dvs.? Poate un proiect de amploare sau care vă este mai drag decât celelalte.

Sunt multe proiecte de succes de care suntem mândri, dar acum îmi vine în minte Clinica Dr. Cioată din Timișoara. Am avut un termen foarte strâns, de 30 de zile, pentru design, producție și montaj. Presiunea a fost uriașă și am resimțit-o foarte acut mai ales în ultima seară, când încă mai montam și știam că în ziua următoare sunt deja pacienți programați.

A fost un ritm galopant, multă presiune, dar a ieșit foarte bine. Suntem mândri și de rezultat, și modul în care am lucrat ca echipă într-un context tensionant.

Ce face diferența?

Am deschis recent showroom-ul Inizio, un exemplu de succes pentru proiecte de amenajare integrate. Este un pas important, pentru că facem lucrurile diferit – de la creativitate în concept, la materialele folosite. Iar vizitatorii pot vedea o abordare nouă, fresh. Ca să vă dau un exemplu, evit pe cât posibil PAL-ul, mobilier din PAL face toată lumea. Pentru fronturi, am trecut pe furnir sau MDF placat cu alte materiale. Arată cu adevărat deosebit, este altceva. E unic, inovator, creativ.

Ne diferențiem prin termenele de producție. Pentru mine nu există termene de luni de zile. Ne organizăm să terminăm în maxim 60 de zile, nu accept eu mai mult de atât.

Investim în tehnologie. Este partea pe care clientul nu o vede, este tot ce se întâmplă ”în culise”. Tehnologia performantă este esențială ca să pui în practică un design deosebit.

Și, foarte important, suntem meticuloși în organizare. Avem predictibilitate în producție datorită utilajelor, știm cu exactitate pe ce ne bazăm. Facem ședințe săptămânale cu toată echipa, astfel că fiecare dintre noi are cunoștință despre toate proiectele, stadiul în care se află și ce are de făcut.

Cum construiți conceptul proiectului de mobilier?

Pornim de la interviul cu clientul, pe baza căruia facem fișa de client. Pornind de la dorințele sale și ținând cont de buget, venim cu propunerea de concept. Cu designer-ii pasionați și talentați din echipa noastră și utilajele pe care le avem, ”the sky is the limit”. Creăm concepte noi și le reinterpretăm pe cele clasice astfel încât proiectul să reflecte stilul și personalitatea clientului.

Ați remarcat o tendință pentru anumite accesorii?

Tendința predominantă a ultimilor ani este iluminatul cu LED. Polițe de interior, corpuri superioare, plintă, trepte de interior – iluminatul funcțional sau ambiental este abundent.

Care este cel mai important lucru pentru reușita unui proiect?

Comunicarea. Și o spun fără șovăială. Comunicarea cu clientul și între noi, ca echipă.

Este important să înțelegem clar ce vrea clientul și apoi să ne asigurăm că întreaga echipă știe. Facem ședințe săptămânale, cum spuneam, ca să fie toată lumea pusă la punct cu informația.

Ce planuri de viitor aveți, ce v-ați propus pentru perioada următoare?

Am fost într-o creștere aproape exponențială, așa că am și investit pe măsură. Acum vrem să ne stabilizăm, să ne bucurăm de rodul eforturilor noastre și să creăm o fundație solidă.


Inizio Furniture vă așteaptă: