02/09/2019

Jurnal din producție: Movi Design

Continuăm seria interviurilor video cu un producător din București. Movi Design Factory realizează mobilier din 2004. O poveste începută în doi oameni și pe câțiva metri pătrați, se continuă în prezent cu 22 de angajați și peste 700 mp hală de producție. Pentru a face față solicitărilor, recent au mărit capacitatea de producție, îndeplinind, în același timp, cele mai exigente cerințe de calitate.

”Cea mai bună publicitate a noastră este clientul anterior!”

O afirmație care face parte din filosofia firmei și argumentul care stă la baza investiției constante în tehnologie și în dezvoltare. Ce i-a ajutat pe cei de la MOVI DESIGN să crească productivitatea și ce proiect s-a tradus în peste 20.000 metri de cant consumați și 2 săptămâni de montaj la foc continuu aflăm de la Cornel Nedelcu, director tehnic Movi Design.

Cele mai noi achiziții făcute de cei de la Movi Design Factory sunt un circular de debitat în pachet, SELCO SK4 Biesse, o mașină pentru aplicarea cantului AKRON 1440 Biesse și CNC-ul de găurire multiplă POINT K2 Vitap. Noile utilaje au adus îmbunătățiri în materie de productivitate.

”Acum toată lumea cere calitate. Calitatea o poți face doar cu digitalizare și automatizare. Să proiectezi, să dai către utilaje și omul doar să ajungă în casa clientului. În momentul în care se tăia la circularul cu masă mobilă aveai timpi pierduți, nu aveai precizia pe care o ai la circularul de tăiere în pachet.”

Mulți plasează inovația ca aspect cheie în materie de diferențiere, de creștere. Și pentru Movi Design, inovația este elementul principal atunci când plasezi clientul în centrul strategiei tale. ”Niciun proiect nu seamănă cu celălalt. Niciun client nu seamănă cu celălalt. Nicio nevoie a unui client nu seamănă cu nevoia celuilalt client. Aici ai nevoie să inovezi – să inovezi și în spațiu, să inovezi și în atelier, să inovezi și în casă la client.”

Care este cea mai importantă lecție învățată în producție?

”Este foarte greu de lucrat cu omul. Cu omul din atelier, cu omul client final, cu omul coleg, cu omul din tine. Asta este cea mai importantă lecție. Și cea mai grea.” 

Despre Selco SK 4

Acest circular de formatizat cu comandă numerică dispune de o lungime maximă de tăiere de 3,800 mm și o deschidere maximă de prindere a panourilor de 65 mm a fost creat pentru a satisface necesitatea unei bune utilizări, în condiții de reducere a gabaritului și de îmbunătățire a calității și preciziei de tăiere. S-a obţinut astfel o maşină compactă, cu un acces facil la toate puntele de reglare şi care necesită un singur operator, înafară de operaţiile de încărcare şi descărcare a materialelor de lucru. Unitatea de tăiere şi pretăiere este realizată dintr-o singură bucată de aliaj de aluminiu turnat, care susţine şi ghidează lama principală şi lama incizor. Ridicarea şi coborârea pneumatică a fiecărei sănii port-lama este ghidată de două bare rotunde cementate şi rectificate, fixate la răndul lor pe sănii, şi de 4 patine cu bile recirculabile. Pentru  evitarea  frecării  suprafeţelor  delicate  ale  panourilor,  mesele  de  deplasare  a  materialului  sub împingător sunt constituite din role libere independente, montate în interiorul profilelor de aluminiu.  Secţiunea anterioară a maşinii este legată la o masă cu profil rotunjit şi velă de aer acoperită cu material cu înaltă rezistenţă la uzură pentru a evita deteriorarea materialul tăiat.

movi design selco sk 4

Despre Akron 1440

Construită în funcție de cerințele de prelucrare, această mașină pentru aplicarea cantului asigură finisare perfectă și un produs final de cea mai bună calitate. Structura ei oferă stabilitate și rezistență pentru a putea executa prelucrări precise și sigure. Piesa de prelucrat este susţinută pe suporţi realizaţi din cauciuc antiuzură cu un înalt coeficient de frecare, iar sistemul de avans funcționează chiar şi în cazul în care grupul de adezivare este oprit. Fixarea piesei de prelucrat este realizată de roți montate pe rulmenţi cu bile, dispuşi pe două rânduri alăturate. Grupurile de lucru superioare sunt solidare cu presorul superior şi se reglează automat cu deplasarea presorului. Suport lateral pentru panouri realizat din aluminiu extrudat complet cu role de aşezare.