07/05/2019

3 motive pentru căntuirea panourilor folosite la fabricarea mobilei

masina aplicare cant Biesse Jade

Bună parte din mobilierul existent pe piață este făcut din plăci de PAL sau MDF. Este un mobilier care poate fi adaptat ușor oricărui tip de spațiu, de aceea mulți îl preferă pentru mobila la comandă sau cea personalizată. Mai ales că oferta este bogată, plecând de la PAL cașerat și ajungând la panouri placate cu blind de lemn finisat cât mai divers, panouri care imită foarte bine lemnul masiv.

Fronturi pentru mobilier

Fronturi pentru mobilier gama Impression

Pentru a produce mobilă plăcile trebuie debitate. Operația poate fi făcută cu fierăstraie circulare simple sau cu CNC-uri care optimizează tăierile după programe bine studiate astfel încât pierderile să fie cât mai mici. În urma debitărilor, pe cantul panourilor va fi vizibilă structura interioară a plăcilor derivate din lemn, lucru care nu este de dorit din diferite motive. Iată doar 3 dintre motivele pentru care trebuie căntuite panourile debitate pentru a fi folosite la producerea de mobilier.

1. Motivul estetic

Este foarte important pentru că este ceea ce este vizibil la prima vedere. O mobilă cu canturile neacoperite nu va fi plăcută la vedere. În plus, dacă panoul are un finisaj deosebit, vederea structurii unei plăci de PAL la interior va scădea mult din valoarea inițială a mobilierului.

Cantul este bine să fie ales astfel încât să semene cu suprafața sau să fie într-o culoare care să se potrivească cu suprafața. Dacă este foarte diferit va atrage atenția asupra lui iar imaginea generală a mobilierului va avea de suferit.

2. Cantul împiedică umiditatea să intre în placă

Este bine știut că panourile din lemn pentru interior nu sunt foarte rezistente la umiditate. Dacă suprafețele sunt tratate cu parafine pentru a avea o rezistență mai bună, interiorul nu are astfel de substanțe care să-l protejeze. În urma tăierilor, interiorul plăcii ajunge în contact cu mediul înconjurător de unde poate absorbi umiditate. Placa se umflă și mobilierul este compromis.

Cel mai afectat este mobilierul din medii unde umiditatea este ridicată, cum sunt baia și bucătăria. În aceste spații canturile trebuie acoperite obligatoriu, chiar dacă nu sunt vizibile. Pe lângă umiditatea aerului, pericolul vine și de la sursa de apă prezentă în aceste spații. Apa poate ajunge ușor în spatele mobilierului, acolo unde canturile pot fi lăsate neacoperite pe motiv că nu se văd. Acolo este absorbită și placa începe să se umfle. Fiind în locuri greu accesibile fenomenul poate trece neaobservat. În timp apare mucegaiul și placa se strică iremediabil.

3. Cantul împiedică mirosul să iasă din placă

Cu toții am auzit de emisia de formaldehidă și de mirosul neplăcut al acesteia. Formaldehida este o substanță care ajunge în plăci odată cu adezivii folosiți la încleierea plăcilor. În concentrație mare această substanță este periculoasă, de aceea există reglementări internaționale care spun că panourile derivate din lemn folosite la fabricarea mobilierului trebuie să fie în clasa E1 de emisie a formaldehidei. Nu înseamnă că nu există formaldehidă în placă ci că este într-o concentrație care nu afectează sănătatea celor care locuiesc în spațiul unde există un mobilier făcut cu aceste plăci.

La nivelul suprafeței panourilor emisia nu este sesizabilă datorită parafinei și a substanțelor de protecție. Însă, atunci când panourile sunt tăiate, calea de ieșire a formaldehidei este deschisă. De aceea canturile trebuie acoperite. La fel ca în cazul absorbției de umiditate, ele trebuie acoperite chiar și atunci când nu se văd. Dacă nu sunt acoperite, emisia va continua în timp, substanța se va acumula și poate deveni deranjantă în timp.

Mașinile de căntuit vă ajută să obțineți canturi acoperite, de calitate, în timp scurt

Oferta noastră de mașini de căntuit este variată și o puteți descoperi în rubrica de utilaje a site-ului. Sunt atât mașini pentru ateliere sau fabrici mari, cu producție continuă, cât și pentru ateliere mai mici, unde mașinile care se adaptează unor spații reduse sunt foarte apreciate.

Anul acesta, la Ligna, Biesse va lansa AKRON 1100, o mașină de căntuit care se adresează meșteșugarilor și producătorilor de mici dimensiuni. Astfel, tehnologia inovatoare Biesse devine accesibilă și celor aflați la început de drum, care pun bazele propriului atelier de mobilă, și celor care vor să crească nivelul de calitate și gradul de eficiență.