19/11/2024

Program Regional București – Ilfov

Finanțările nerambursabile disponibile prin Programul Regional București-Ilfov 2024 sunt oportunități excelente pentru dezvoltarea și modernizarea companiilor. Inițiativa se adresează doar microîntreprinderilor cu sediu în regiunea București-Ilfov, care implementează investiția în mediul urban al regiunii. În cadrul programului, pot fi accesate sume cuprinse între 25.000 și 300.000 euro ce urmează să fie investite în echipamente și utilaje, tehnologii verzi și eficiență energetică. Prin intermediul acestei inițiative se urmărește creșterea sustenabilă a afacerilor mici din regiunea București-Ilfov.

Criterii de eligibilitate

Pentru a obține finanțări nerambursabile, este obligatorie respectarea și îndeplinirea următoarelor criterii:

Statut de microîntreprindere

Sunt eligibile exclusiv firmele mici, cu mai puțin de 10 angajați. La momentul aplicării, afacerea trebuie să fie încadrată în categoria microîntreprinderilor, conform criteriilor definite de legislația europeană și națională.

Sediul social/punct de lucru

Compania trebuie să aibă sediul social sau un punct de lucru în regiunea București-Ilfov, în mediul urban.

Istoric de activitate

Pentru a fi eligibilă, compania trebuie să fie înregistrată ca microîntreprindere și să fi fost înființată până la 2 ianuarie 2023, având un an fiscal complet de activitate. Scopul este de a sprijini afacerile stabile, cu potențial de creștere.

Cofinanțare proprie

Firmele vor trebui să asigure cofinanțare proprie de cel puțin 10% din valoarea eligibilă a investiției pentru proiectele a căror valoare nerambursabilă este maximum 200.000 euro și minimum 20% pentru proiectele a căror valoare nerambursabilă este cuprinsă între 200.001 și 300.000 de euro.

Situație financiară

Compania nu trebuie să se afle în dificultate financiară, insolvență, faliment, reorganizare judiciară sau alte situații care să împiedice derularea proiectului. Totodată, este esențial ca firma să fie în regulă cu obligațiile fiscale, fără datorii restante către bugetul de stat și autoritățile locale.

Situație juridică

Nu sunt eligibile companiile care au fost implicate în litigii legate de finanțări nerambursabile, au fost găsite vinovate de fraudă sau care sunt în conflict de interese.

Sustenabilitate

Investițiile susținute prin acest program sunt dedicate creșterii sustenabile, astfel încât microîntreprinderea trebuie să demonstreze că investițiile vor contribui la o activitate stabilă și eficientă energetic, cu o perspectivă pe termen lung de durabilitate și eficiență.

În cazul în care beneficiarul nu își respectă obligațiile ce îi revin conform contractului de finanțare referitoare la activitățile de comunicare și vizibilitate, și în cazul în care nu se iau măsuri de remediere, ADR B-IF avertizează că va aplica măsuri, putând diminua cu cel mult 3% sprijinul acordat din fonduri pentru proiectul în cauză.

Perioadă depunere proiecte

Proiectele trebuie depuse online în sistemul electronic MySMIS2021 în perioada 27.01.2025, ora 12.00 – 10.02.2025, ora 12.00. Data depunerii cererii de finanțare este considerată data transmiterii cererii prin sistemul informatic MySMIS 2021.

Documente necesare

Pentru a depune proiectele, sunt necesare următoarele documente:

  • CUI-ul și actul constitutiv al microîntreprinderii.
  • Certificat Constatator de la ONRC, emis recent.
  • Dovada spațiului de implementare – contracte de închiriere, vânzare-cumpărare sau altă documentație relevantă.
  • Bilanțul financiar pe 2023 și ultima balanță contabilă.
  • Certificat fiscal de atestare – pentru verificarea obligațiilor fiscale.
  • Oferte de preț pentru echipamentele ce urmează să fie achiziționate.
  • Documente specifice pentru proiectele de construcții – deviz, certificat de urbanism, plan de amplasament, avize de mediu (dacă este cazul).

Tipuri de proiecte eligibile

În cadrul Programului Regional București-Ilfov 2024, proiectele beneficiază de finanțare pentru o varietate de cheltuieli, structurate în două categorii principale:

  1. Activități pentru creștere durabilă și modernizare tehnologică (minim 50% din bugetul proiectului)

Construirea/extinderea spațiilor de producție/ prestare de servicii, inclusiv asigurarea utilităților generale aferente, respectiv alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrică, PSI.
Achiziționarea de echipamente, tehnologii (inclusiv tehnologii verzi), utilaje, instalații de lucru, precum și dotări încadrate în categoria mijloacelor fixe: mobilier, echipamente informatice etc.

  1. Activități conexe pentru extindere și optimizare

Marketing și promovare – fonduri pentru promovarea afacerii prin participarea la târguri și expoziții naționale și internaționale.
Formare profesională – cursuri de pregătire pentru angajați în utilizarea echipamentelor și tehnologiilor noi.
Consultanță și management de proiect – cheltuieli de elaborare a documentației necesare, inclusiv consultanță pentru cererea de finanțare și gestionarea implementării proiectului.

Grilă de punctaj

Sunt necesare cel puțin 70 de puncte pentru ca proiectul depus să fie acceptat. Punctajul maxim este de 100 puncte, pe grilă. Se acordă puncte suplimentare pentru:

  • Firmele în care cel puțin unul dintre administratori/ asociați cu minimum 25% parți sociale/ reprezentantul legal al beneficiarului, desemnat înainte de 01.01.2024, este de gen feminin.
  • Firmele care dețin sediu social în regiunea București-Ilfov înregistrat înainte de 01.01.2024.
  • Companiile care au cifra de afaceri mai mare decât finanțarea nerambursabilă cerută, precum și companiile care au active mai mari decât datoriile.

Vă încurajăm să aplicați pentru finanțări nerambursabile și să ne contactați în cazul în care aveți nevoie de ajutorul nostru. Mult success!