20/05/2021

Cum optimizăm procesul de vacuum pentru CNC-urile cu masă nesting

Producătorii care utilizează CNC-uri cu masa nesting trebuie să cunoască importanța sistemului de vacuum în fixarea fermă și constantă a reperelor prelucrate. Etanșeitatea este crucială pentru toate lucrările, dar mai ales pentru tăierea pieselor mici. Optimizarea performanței utilajului depinde de înțelegerea instalației de vid cu absorbție și a modului în care aerul pătrunde în masa echipamentului și în ”panoul de sacrificiu” MDF, care o protejează.  

Optimizarea procesului de vacuum începe cu înțelegerea avantajelor de a avea un router cu masă fenolică. Matricea unei mese fenolice constă într-o garnitură de cauciuc, care poate fi folosită pentru izolarea zonelor în lucru. Prin accesarea găurilor din suprafața fenolică și canelurilor dintre ele, pompa de vacuum poate răspândi absorbția cu vid în mod uniform pe toată suprafața mesei sau în zonele specificate. Dacă aveți o masă de 1.50 m x 3 m, dar lucrați la o piesă de 1.20 m x 2.40 m, controller-ul menține vacuumul în zona de lucru. Utilajul concentrează puterea maximă a pompei de vacuum acolo unde este nevoie, pentru a maximiza eficiența fixării. Router-ele CNC pot avea de la 2 până la 8+ zone care ajută la optimizarea și izolarea procesului de absorbție.

Rover A FT - masă nesting
Rover A FT
Rover K FT

Pregătirea bancului de lucru

Integritatea mesei fenolice este protejată de un banc de lucru din MDF cu o adâncime standard de 2 cm, supranumit și ”panoul de sacrificiu”. Bancul de lucru din MDF este esențial pentru crearea unei suprafețe perfect netede, care asigură  o tăiere optimă. Dar placa MDF este inițial sigilată, oprind aerul să treacă prin ea.

Primul pas pentru optimizare este realizarea unei tăieturi de 0.5 mm pe fiecare parte a plăcii. Tăietura creează deschiderea și porozitatea necesare pentru acceptarea absorbției. Această procedură este complementară prinderii cu șuruburi a bancului de masa echipamentului.

Mentenanța bancului de lucru

Programarea CNC-ului să taie la o adâncime de 0.1 mm este tot ce aveți de făcut pentru a tăia și diviza piesele corect. Dar canelurile rămase în bancul de lucru de la tăieturi de 0.1 mm pot deveni problematice, mai ales când aveți lucrări variate. Pe măsură ce devin mai numeroase, canelurile pot compromite suprafața perfectă a mesei și capacitatea sistemului de vacuum de a fixa. În acest punct, optimizarea presupune trecerea la pasul următor: o nouă tăiere a bancului de lucru. Din fericire, un utilaj automat alege unealta potrivită pentru tăiere și rezolvă rapid sarcina atribuită. Este posibil să fie necesar ca ”tăietura de mentenanță” să fie efectuată de două ori pe zi, mai ales în cazul în care lucrați cu piese mici. În cazul tăieturilor repetate, bancul de lucru se înlocuiește, în mod obișnuit, după 20 – 30 de zile.

Tehnici adiționale pentru optimizarea procesului de vacuum

Sistemul de vacuum al utilajelor Biesse cu masă nesting folosește tehnologia avansată ”multi-zonă” și module de vid pentru fixare optimă. În funcție de tipul de elemente produse, în special în producția de piese mici, pot fi folosite tehnici adiționale de optimizare a sistemului de vacuum.

Sigilarea marginilor

Aerul se poate pierde prin marginile bancului de lucru, astfel că puteți lua în considerare sigilarea acestora cu bandă adezivă, vopsea sau un spray special care se usucă în câteva minute. Este o opțiune bună, mai ales dacă tăiați piese cu dimensiunile de 30 cm x 30 cm. Pentru piese mai mici, orice acțiune de ajutare a fixării prin vacuum va optimiza productivitatea și rezultatele.

Principiul foilor de ceapă

Două mișcări în loc de una sunt de obicei necesare pentru tăierea pieselor mai mici, rezultând mai multe resturi în bancul de lucru și micșorarea puterii de absorbție. Pentru optimizarea procesului de vacuum, puteți lăsa un ”strat” de 1 mm în timpul primei mișcări. Supranumit și ”principiul foilor de ceapă”, acest proces reduce pierderea de vid, previne mișcarea pieselor și aplică o presiune mai redusă când divizați piesele.

Principiul contramarcării

Acesta presupune lăsarea unei ”contramărci” sau a unui ”pod” între piese, în loc de separarea lor totală de restul materialului. La finalul procesului, rupeți aceste ”poduri” cu grosime de 1 mm și îndepărtați piesa. Dacă piesele sunt vizibile în ansamblul final și sunt necesare margini curate, trebuie să șlefuiți manual locul respectiv sau să adăugați o operațiune de șlefuire. În multe cazuri, pincipiul foilor de ceapă este preferabil deoarece este mai rapid și implică un efort mai mic.


Atenția pentru pregătirea și mentenanța bancului de lucru care protejează masa centrului de procesare face diferența în productivitate, performanță și satisfacția clienților, tură după tură, zi după zi, an după an.